Intreaba-te „de ce …?”

c4614d480a86c7d019de3a5c42c11e6f

Uneori, îmi adresez cele mai stupide întrebări din lume. Și spun acest lucru pentru că reușesc să mă leg de cele mai „trăznite” chestii ca de pildă: „ de ce suntem așa de răi unii cu alții?” sau „ de ce suntem atât de egoiști?”. Sunt întrebări simple, dar care mă lasă fără răspuns. Sunt întrebări care ar trebui să-mi permită să trag niște concluzii, în schimb reușesc să mă întristeze și să-mi dispară zâmbetul. Speranța în oamenii din jurul meu se diminuează pe zi ce trece. Rămân din ce în ce mai puțin surprinsă de gesturile de bunătate și iubire pe care le facem unii pentru alții și din ce în ce mai uimită că în loc să conștientizăm anumite lucruri ne afundăm și mai rău în hăul din care dorim să ieșim.

Ne credem buni. Ne credem miloși. Ne credem iertători. Ne credem buni samariteni. Însă nu suntem nici pe departe așa cum vrem să credem. Trecem zilnic pe lângă oameni care nu au ce mânca și totuși nu luăm nicio măsură. Suntem prea grăbiți sau poate prea obișnuiți cu toți cei care trăiesc pe străzi. Nimic nu ne mai mișcă. Trăim și muncim pentru noi. Rareori, mai aud pe cineva că s-a oprit să discute cu vreun sărman om sau văd pe rețelele de socializare cum un gest umanitar ajunge să ne determine să-i lăudăm pe respectivii.

Poate că în ziua de astăzi și în timpurile pe care le trăim un gest de bunătate pentru un oarecare este perceput ca pe un gest care vorbește frumos despre persoana în cauză. Poate că nu mai suntem obișnuiți să facem lucrurile instant, fără să gândim când în joc este un om, un suflet. Poate că tot ce se întâmplă în jurul nostru, răutățile, crimele, bătăile ne fac să ne închidem în noi și ne „congelează” sentimentele și emoțiile.

Bunătatea, iubirea, smerenia, blândețea și iertarea sunt daruri pe care le-am primit de la Dumnezeu pentru a le pune în slujba oamenilor. Datoria noastră de creștini este să ajutăm înainte de a ni se cere ajutorul, să fim unde este nevoie de noi, să facem bine, să arătăm milostivire față de cei care nu au nimic. Suntem binecuvântați zilnic de către Dumnezeu cu sănătate mentală și trupească, cu siguranța că ai ce pune pe masă, că ai un acoperiș deasupra capului, că ai o familie care te iubește, că ai o slujbă care îți satisface nevoile materiale, că ai un Dumnezeu care îți umple sufletul cu fericire și iubire.

Tu ai. Cel cu care te întâlnești și pe care-l eviți disprețuitor nu are. L-a uitat până și pe Dumnezeu. Nu știe decât să se uite lung la cei care trec pe lângă el și să întindă mâna. Nu știe că Dumnezeu este lângă el atunci când tu treci nepăsător și nu-ți întorci privirea. Nu știe că Dumnezeu privește și așteaptă. Așteaptă ca sărmanul să se întoarcă la el și te așteaptă pe tine să te deștepți. Nu știu care este mai sărman, tu sau el, însă tu ai ceva în plus, tu ai posibilitatea să-l ajuți necondiționat, ai șansa să-i ridici moralul cu o vorbă bună, o monedă pusă în palmă sau o pâine cumpărată. Important este să faci cât crezi că poți. Important este să-ți simți sufletul tresărind când treci pe lângă astfel de oameni și să nu-l ignori. El știe care-i este datoria, chiar dacă tu pari a o ignora.

Un om bătrân. Un drogat. Un pierde-vară. Un copil rămas fără părinți. Un bețiv. Toți sunt ai lui Dumnezeu. Toți sunt copiii Lui. Toți sunt frații noștri. Însă, prin alegerile pe care le facem îi lăsăm în urmă. Uităm că fac parte din familia noastră. Uităm că sunt frații noștri pe care avem obligația creștinească să-i ajutăm.

Acel „TU” din postarea mea nu ești doar tu, cel care citești. Acel „ TU” sunt și eu. Acel         ” TU„ suntem noi toți cei care trecem prin viață și prin lume fără să facem nimic din ce ne-a poruncit Dumnezeu.

‘Fiule,’ i-a răspuns Avraam, ‘adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune şi Lazăr şi-a luat pe cele rele; acum aici, el este mângâiat, iar tu eşti chinuit. Pe lângă toate acestea, între noi şi între voi este o prăpastie mare, aşa ca cei care ar vrea să treacă de aici la voi, sau de acolo la noi, să nu poată.'” Luca 16:22-26. 

Astăzi, ca un semn, am recitit pilda cu Lazăr, omul sărac și plin de bube, și bogatul care nu voia nici firimiturile să i le arunce. Câinii veneau să-i aline bietului om rănile și bubele supurânde, însă bogatul se ținea la distanță și se îndestula fără să-i pese de nimeni altcineva. Și îmi vine în minte o altă întrebare stupidă care-mi aparține: „ Cine este bogatul avar din pilda aceasta? ” Cine altcineva dacă nu noi. Noi suntem. Noi, cei cu sufletele murdare de păcat și cu inimile mici și egoiste. Noi, cei care ne batem cu pumnii în piept că suntem creștini și ocolim când vedem că se apropie cerșetorii de noi. Noi, cei care aruncăm cu 10 bani înspre oamenii care nu au mâncat de zile întregi și credem că ne-am făcut datoria.

Vreau ca acesta să fie un semn. Un semn al schimbării și al conștientizării. Al apropierii de Dumnezeu. Suntem creați extraordinar de frumos, suntem înzestrați cu cele mai minunate calități și abilități, posedăm simț artistic și totuși, prin acțiunile noastre îndepărtăm toată această frumusețe de la noi. Vreau ca acesta să fie un apel de trezire dacă doriți să-i spuneți așa. Avem nevoie să sune alarma ca să nu ne trezim prea târziu. Avem nevoie să ne schimbăm, ca oameni și apoi ca popor. Lumea aceasta are nevoie de cât mai multe fapte bune. De cât mai multe gesturi altruiste. De cât mai multe povești cu happy end. 

Această postare este un manifest al sufletului meu care s-a trezit și a conștientizat că este mai fals, mai rece și mai îndepărtat ca niciodată de Dumnezeu. Vreau ca acest îndemn să se răspândească și să ne ajute să creștem ca valoare în ochii lui Dumnezeu. Lucrurile pe care le facem pentru alții, și nu pentru noi, contează cel mai mult în viață, așadar haideți să începem să fim oameni din nou!

Reminder: 

„Cand dai, la inceput dai din ceea ce ai, apoi, de la un moment dat, dai din ceea ce esti.” (Parintele Arsenie Boca)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s