Adam & Eva – varianta 2016

large (14)

Cuplul zilelor noastre, deși îmbrăcat la patru ace, umblă gol înaintea lumii. Adam își dorește o Evă cât mai dezbrăcată de inhibiții, pe când Eva visează la un Adam îmbrăcat în bani. Cine să-i mai înțeleagă? Cine să le mai priceapă dorințele? Eu una știu că nu o fac.

Sunt o Eva modernă. Îmi plac bărbații culți și stilați, bărbații cu care ai ce discuta, bărbații care au ce transmite. Și totuși sunt puțini. Foarte puțini. M-am întrebat și eu care este motivul, așa cum probabil au făcut-o și încă o fac milioane de femei.

Care este motivul pentru care Adam – specimenul anului 2016 – nu este decât o urmă a celui care a fost creat de Dumnezeu? Dacă îi întrebi pe majoritatea celor cu care te întâlnești ocazional dacă cred în Dumnezeu îți vor spune că nu. Și unii vor dori să-ți și argumenteze, însă se vor trezi că nici ei nu știu despre ce vorbesc. Dacă îi întrebi de visele lor, de obiectivele lor, de pasiunile lor vei ajunge să discuți despre pește și Delta Dunării. Sau mai rău – despre fotbal. Dacă ii întrebi despre cum ar trebui să fie femeia nu vei ajunge la nicio concluzie pentru că nici ei nu știu ce vor.

Se „ îndrăgostesc” la prima vedere de Eve blonde, brunete, roșcate , cu păr sau fără. Slăbuțe, delicate, feminine, cu forme sau fără – ce mai contează când totul începe și se termină între așternuturi. Eva nu trebuie să fie deșteaptă. Nici foarte frumoasă pentru că cele frumoase se „ combină” numai cu Adami cu funcții și bani. Eva nu trebuie să știe să gătească pentru că Adam se mulțumește și cu mâncăruri simple: pizza, paste, cartofi prăjiți și iar de la capăt. Și când în cele din urmă se satură de același meniu dă o tură pe la mama care îl tratează ca pe un prințișor și îl răsfață cu cele mai alese gustări.

Adam – varianta 2016 – nu vine însoțit de indicații. Cum îl crești așa îl ai. Eva trebuie să se descurce cu obiceiurile lui proaste, cu ciorapii murdari aruncați prin toată casă, cu vasele nespălate din chiuvetă și cu prietenii lui zgomotoși și amețiți de prea multă bere la 2 litri jumătate.

Eva, în schimb, – varianta 2016 – este full package. Are de toate, mai puțin inteligență. Dar compensează din plin cu sâni tari și generoși, cu fund bombat și apetisant, cu picioare lungi, lucrate la sală, cu talie subțire ca de viespe . Eva de azi se hrănește vegan și face yoga. Este pretențioasă în alegeri și Adam nu are nicio șansă dacă vrea să o cucerească recitând din Eminescu sau Macedonski. Preferă în schimb să-i reciți din „ Fifty shades of Grey” și să o duci la un restaurant cu stele Michelin. Eva de astăzi este mult mai puternică decât varianta ei ancestrală. Nu suferă din dragoste, nu plânge de dorul nimănui, nu se ofilește din cauză că a părăsit-o iubitul. Lumea e plină de Adami. Și Eva știe cum să-i cucerească.

Adam și Eva ai timpurilor noastre nu reușesc să „ reziste” împreună mai mult de câteva luni. 1 an este un miracol. Și un semn că sunt sortiți unei vieți împreună. Ce se întâmplă dacă se despart? Nimic ieșit din comun. Eva pleacă la vânătoare, mirosind toată a                     „ Sephora”, iar „săracul” Adam își face veacul prin cluburile din centru, trăgând cu nesaț din paiul cufundat într-un pahar de vodcă cu gust de suc de portocale și o așteaptă pe ea să-și facă apariția – pe Eva. Nu Eva aia, ci o alta. Dar cine să le mai țină minte numele, în fond sunt toate la fel.

Și ce se întâmplă dacă rămân împreună? Nimic mai simplu. Se înjură ca la ușa cortului în intimitatea apartamentului cu 2 camere și ies în societate ca și când nimic nu s-a întâmplat. Ea țipă și îl face porc și rămâne fără glas, dar nu și fără obiecte de aruncat, iar el nu se lasă mai prejos. De ce să câștige ea mereu toate bătăliile?

Adam și Eva zilelor noastre suntem noi. Fiecare femeie care încearcă să „înhațe ” un bărbat cu bani și uită cine este. Fiecare bărbat care vede într-o femeie un trup și nimic mai mult. Fiecare femeie care nu mai ține cont de bunul simț și se aruncă în brațele primului venit. Fiecare bărbat care a uitat că o femeie este jumătate din el și merită mai mult decât a fi folosită și aruncată după. Fiecare femeie care s-a lepădat de principiile cu care a fost crescută pentru un bărbat care nu vede în ea mai mult decât ce lasă să se vadă. Fiecare bărbat care nu se respectă, care nu se valorează, care nu are încredere în abilitățile pe care le posedă și se mulțumește cu false aprecieri.

Adam și Eva cei de azi nu mai știu să iubească. De fapt nu mai știu că merită să fie iubiți. Nu mai știu că în afara de iubirea trupească, mai există și alte tipuri de iubiri. Simple. Profunde. Pentru totdeauna. Nu mai știu să dăruiască flori și să facă gesturi simple. Nu mai știu să strângă în brațe,să aline și să încurajeze. Nu mai știu să fie bărbați și să fie femei.

Trist. Dezolant. De neconceput. Dar așa stau lucrurile astăzi.

Și uneori, când un Adam își face curajul să iubească cu adevărat, șansele lui și ale ei sunt minime. Sentimentele lui sunt înnăbușite de părerile celorlalți Adami din grup care nu-l lasă să uite ce greșeală a putut să facă. „ Cu aia, bă? Tu ai văzut ce nasoală e, băi frate? Păi tu meriți una mai specială, ce să faci cu aia? ” – sunt doar unele dintre „ încurajările ” primite de cei din breasla sa. Și săracul Adam se gândește că poate chiar așa o fi. Poate chiar merită ceva mai bun, ceva pe măsura lui. Iar cu ea, cu Eva, e altă poveste. E „ felicitată” în fel și chip de prietenele ei cele mai bune care-i spun„ fataaaaa, dar ce inel e ăsta așa fără piatră? măcar a de aurrr? ce mic e, zgârcitul! odată te cere de nevastă și îți ia un cerculeț de-ăsta ca pentru fraiere. Îți spui eu, nu te iubește deloc! Păi ia uită-te ce inel am primit eu de ziua mea! Ăsta da inel! Și nici măcar nu e de logodnă. Păi când m-o cere de nevastă îi spui eu ce vreu, nu așa să-l cumpere el că cine știe cu ce-mi vine acasă și nu mai pot da ochii cu lumea după’”.  Asta se întâmplă în viața reală. Un Adam și o Eva mult prea simpli pentru lumea în care trăim. Un Adam mult prea slab și o Eva mult prea naivă. În sensul nasol al cuvântului.

Ce va fi cu noi ? Ce se va întâmpla cu iubirea asta atât de frumoasă și atât de miraculoasă? Ce se va întâmpla cu cei care vor veni după noi și vor vedea o lume urâcioasă, defectă, învelită în poleială ieftină!?

Nu știu … Pot doar spera că Adam și Eva din lumea întreagă se vor trezi cumva. Și vor simți din nou. Și se vor bucura din nou. Și îl vor dori pe Dumnezeu din nou alături de ei.

15 thoughts on “Adam & Eva – varianta 2016

 1. Adevar dureros. Un adevar care ar trebui sa scoata in evidenta cealalta latura a lui Adam si a Evei, latura care ii face sa isi bazeze relatiile pe respect si iubire.
  Putini gandesc asa cum o faci tu dar e bine ca existam.

 2. Felicitari pentru articol :pertinent si la obiect. Exista totusi si Adami si Eve care sunt preocupati de dezvoltarea personala si care stiu sa aprecieze ce e bun si frumos.🙂 Se poate si mai rau, cum am vazut in Afganistan, unde o oaie valoreaza mai mult decat o femeie, iar casatoriile sunt pe bani.😦 Cred ca vorba ” cine se aseamana se aduna” e valabila la Evele si Adamii colectia 2016😉

  1. Mulțumesc pentru comentariu. Cât despre opinia personală, și eu cred că mai sunt tineri care știu ce vor de la viață, însă ceva mai puțini decât ar avea lumea asta nevoie.🙂

 3. sunt nu doar tineri, ci si batrani ce nu stiu ce vor de la viata. Viata e o continua cautare, cercetare, descoperire (din interior dar si din exterior).
  Cat despre alesul cu care sa ne petrecem restul vietii, aici conteaza in primul rand atractia fizica si nu cea rationala (chimia aia pe care o invoca multi ca fiind prin miros, prin aspect, prin miscari etc. inseamna o potrivire de gene, de hormoni, si aici ganditi-va cate familii sau casatorii din interes ajung sa nu reuseasca sa procreeze…). O prietenie inseamna vise comune. Inseamna pasiuni comune. Daca pasiunea comuna este haina si pescuitul atunci foarte bine!! nu toti e musai sa citeasca pe Kant…. Mai conteaza si cateva atribute ce vin de acasa: respect si demnitate, harnicie si seninatate, si asta se invata acasa din primii ani de viata: un lenes nu e lenes ca s-a nimerit cu nevasta ci e lenes ca asa a vazut acasa: o mama casnica si delasatoare sau un tata ce nu a spalat vase si ca nu avut responsabilitati pana aici.

  Cand e ceva prost in viata sentimentala, ganditi-va la bagajul emotional de acasa … Tare as fi vrut sa aflu vorba asta la 18 ani🙂

 4. În sfarsit,după foarte multa vreme, citesc un articol bun,poate spre foarte bun. Poate dacă ai fi scris într-un ton puțin mai pozitiv,m-ar fi prins de tot. De remarcat ca ai ales sa Îl implici pe Dumnezeu în problema relatiilor,crede-ma,Dumnezeu are un rol mai mare decât își dau unii seama în reusita și frumusețea unui cuplu. În definitiv,El i-a creat pe amandoi,Adam și Eva,deci este clar faptul ca El are și soluția la o relație autentica. Ma opresc aici,nu vreau sa concurez cu tine la lungimea articolului. Însă dacă tu și cei care citesc articolul,procedati în consecinta,avem speranța că se vor mai naște Adami și Eve asa cum ar trebui.

 5. Nu vreau sa tai elanul autoarei, intrucat sunt in totalitate de acord cu cele spuse. Insa, doresc sa mentionez un aspect. Astfel de specimene au existat mereu de-a lungul timpului. Forma lor de exprimare, de hranire a ego-ului, de manifestare etc. s-au schimbat doar.

  Felicitarile mele inca o data autoarei pentru aceasta veridica expunere a realitatii tineretului nostru. – un tanar de 20 de ani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s